089 51 50 50 | 089 32 61 62 info@drschepers.be
IMPLANTATEN

Tanden zijn een van de belangrijkste onderdelen van ons lichaam. Het verlies van een, meerdere, of misschien alle tanden beïnvloedt ons niet alleen persoonlijk maar ook professioneel. Er zijn verschillende manieren om verloren gegane tanden te herstellen of een loszittende tandprothese houvast te geven.
Een implantaat is een schroef uit zuiver titanium en wordt meestal onder lokale verdoving in het kaakbot geplaatst. Het titanium implantaat groeit vast met het kaakbot en hierop kan vervolgens een vastzittende tand of een uitneembare volledige prothese worden verankert.

 

VOOR DE BEHANDELING:

  • De behandeling wordt niet onmiddellijk tijdens de eerste afspraak uitgevoerd. Er is vooraf een onderzoek nodig om te bepalen of er bij u een implantaat kan worden geplaatst. Meestal bestaat dit uit het vervaardigen van een radiografie van het kaakbeen (OPG of 3D-scan). Dit is noodzakelijk om de bothoeveelheid te kunnen bepalen. Daarnaast is het van belang dat de arts een goed zicht krijgt op uw algemene gezondheid en de medicatie die u inneemt. Wij raden u daarom aan om een medicatie-lijst mee te nemen naar het eerste advies-gesprek.
  • Indien er onvoldoende bot blijkt aanwezig te zijn, zal eerst een botopbouw worden uitgevoerd.
  • Indien er onvoldoende bot aanwezig blijkt te zijn in de bovenkaak kan ook geopteerd worden voor een speciaal type implantaat (Zygoma-implantaat) waarvoor voorafgaand geen botopbouw noodzakelijk is.
  • Zowel de OPG als de 3D-scan zijn ter beschikking op onze polikliniek. Dit gebeurt indien nodig onmiddellijk tijdens de eerste afspraak. U hoeft daardoor geen extra afspraak op de dienst radiologie.
  • U krijgt bij de eerste raadpleging een exact prijsbestek over de kosten van de geplande behandeling en praktische informatie omtrent de betaling ervan.
  • Meestal worden implantaten geplaatst onder lokale verdoving.
    • De verdoving die geplaatst wordt is vergelijkbaar met deze bij de tandarts.
    • U hoeft niet nuchter te zijn voor een ingreep onder lokale verdoving.

NA DE BEHANDELING:

  • Na de ingreep krijgt u uitleg over de te verwachten nalast en wat u wel en niet mag doen. Daarnaast krijgt u ook een voorschrift mee met gepaste medicatie (vb pijnstillers / antibiotica/…)

 

  • Na de ingroeiperiode van het implantaat zal uw eigen tandarts zorgen voor de vervaardiging en plaatsing van de definitieve kroon (of volledige prothese) op het implantaat. Vooraleer de tandarts dit kan doen, dient het implantaat voorzien te worden van een opbouw (abutment). U krijgt hiervoor een afspraak bij het plaatsen van het implantaat.

 

  • Bij onmiddellijke belasting wordt vrijwel onmiddellijk na de plaatsing van het implantaat een tijdelijke kroon of brug geplaatst. Deze wordt na ongeveer 6 maanden vervangen door een definitief exemplaar.

FAQ

Klik op de vragen

* Kom ik in aanmerking voor terugbetaling van implantaten?

 

In sommige specifieke gevallen zal uw ziekenfonds de behandeling geheel of gedeeltelijk terug betalen. Hier zijn meestal zeer specifieke voorwaarden aan verbonden en dit wordt patiënt per patiënt bekeken.

Twijfelt u ? Kom gerust eens langs voor vrijblijvend advies, zodat de arts ook kan nakijken of u voor terugbetaling in aanmerking komt.

* Wat is de kostprijs van een implantaat ?

 

De kostprijs van een implantaatbehandeling wordt door veel verschillende factoren bepaald: Type implantaat, aantal implantaten, moet kunstbot worden gebruikt,… ?
Hierdoor is het niet mogelijk om een gemiddelde kostprijs per implantaat te bepalen, omdat dit geval per geval moet worden bepaald.
U krijgt tijdens het advies-gesprek een exact prijsbestek voor de geplande implantaat-behandeling.

Twijfelt u ? Kom gerust eens langs voor vrijblijvend advies, zodat de arts ook kan nakijken of u voor terugbetaling in aanmerking komt.

* Hoe verlopen betalingen ?

 

U krijgt bij de eerste raadpleging een exact prijsbestek over de kosten van de geplande behandeling en praktische informatie omtrent de betaling ervan.

* Wat doe ik met mijn bloedverdunner ?

 

Er bestaan verschillende types bloedverdunner. Sommige (krachtige) bloedverdunners moeten voor een chirurgische ingreep worden gestopt, andere niet. Dit is ook zo voor ingrepen onder lokale verdoving. Of u moet stoppen met de bloedverdunner en hoe lang op voorhand u deze dient te stoppen wordt geval per geval bekeken. U kan niet altijd zomaar stoppen met de bloedverdunner. Het is daarom van belang om dit altijd te vermelden wanneer u telefonisch een afspraak maakt. De arts zal vervolgens samen met u nakijken of u de bloedverdunner moet stoppen voorafgaand aan de geplande ingreep.

* Bot-ontkalking (osteoporose) en implantaten ?

 

Ook bij mensen met botontkalking (osteoporose) kunnen op een veilige manier implantaten worden geplaatst. Wel is het van belang om eventuele medicatie die u neemt tegen botontkalking te vermelden tijdens het advies-gesprek. Bepaalde medicatie die botontkalking tegengaat (bisfosfonaten) kunnen mogelijks een negatief effect heeft op het ingroeien van de implantaten in het kaakbot.

Twijfelt u ? Kom gerust eens langs voor vrijblijvend advies, zodat de arts ook kan nakijken of bij u veilig implantaten kunnen worden geplaatst.

* Hoe vaak moet ik ijs leggen na een ingreep ?

 

Bij klassiek koeling met ijs is het beter om niet continu te koelen. Te lang ijs op de wangen kan kramp van de kauwspieren veroorzaken waardoor deze pijnlijk worden en je de mond minder makkelijk kan openen. Koel daarom met rustpauzes tussenin. Een viertal koelende sessies van 20 mininuten de dag van de ingreep is voldoende.
Koelen om de zwelling tegen te gaan is enkel nuttig tijdens de eerste 24 tot 48 uur na de ingreep. Daarna heeft koelen geen zin meer.

* Wat is de meest aangewezen pijnstiller ?

 

Neem pijnstillers alvorens de verdoving is uitgewerkt (binnen de 2 u na de ingreep)
Neem de pijnstillers zoals voorgeschreven. Het type pijnstiller die u krijgt voorgeschreven is meestal een ontstekingsremmer (type ibuprofen). Gemiddeld dient u deze ontstekingsremmer 3 tot 5 dagen in te nemen. Bouw de pijnstiller tijdig af om maaglast te voorkomen.

 

* OPG

 

Een OPG (orthopantomogram) is een radiografische opname van de gehele boven- en onderkaak. Hierbij zijn ook alle tanden en de kaakgewrichten te zien. Bij het nemen van een opname draait het toestel rond het hoofd van de patient.
Het is een eenvoudige en snelle manier om een overzicht te krijgen van de (wijsheids)tanden, ontstekingen of caries. Het wordt tevens ook gebruikt als screening onderzoek bij de voorbereiding van hart-operaties, transplantaties of onverklaarde infecties. Daarnaast wordt het ook gebruikt bij de behandeling van breuken of bij de diagnostiek van zwellingen of onverklaarde pijnklachten.

* Röntgenfoto's en zwangerschap

 

Voorzichtigheid is geboden bij het maken van röntgenfoto’s bij zwangere vrouwen. Vooral de eerste drie maanden van de zwangerschap zijn zeer belangrijk voor een goede ontwikkeling van de vrucht. In deze periode worden dus liever helemaal geen radiografien genomen. In de periode hierna is het risico van de röntgenstraling minder groot. De voor- en nadelen van het wel of niet nemen van röntgenfoto’s moeten dan tegen elkaar worden afgewogen. Als het nemen van een radiografie echt noodzakelijk is, kan het gebruik van een loodschort een zinvolle maatregel zijn om de stralingsbelasting te verlagen.
Het is dus zeer belangrijk bij uw bezoek altijd melding te maken van een eventuele zwangerschap.

 

* 3D scan (Cone Beam CT)

 

Sinds 2005 beschikt onze afdeling (als een van de eerste kaakchirurgische praktijken in Vlaanderen) over een CBCT-toestel of Cone-Beam CT.

Wat is het verschil tussen een Cone-beam CT en een OPG:
Bij een OPG worden de kaken afgebeeld in 2 Dimensies. Met een Cone-beam CT kunnen 3-dimensionele beelden van het kaakbot en de omliggende structuren worden gemaakt.
Deze 3D beelden zijn vaak noodzakelijk bij de planning tot het plaatsen van implantaten. Er moet immers voldoende kaakbot aanwezig zijn om een implantaat op een veilige en voorspelbare manier te plaatsen. Anderzijds stelt de cone-beam ons in staat om belangrijke anatomische structuren in de kaakbeenderen te visualiseren en eventueel virtuele planningen te vervaardigen.

Wat is het verschil tussen een Cone-beam CT en een klassieke CT ?:
Het grote voordeel van de cone-beam CT is een enorme daling van de stralingsdosis. Slechts 1/60 ten opzichte van de vroeger routinematig gebruikte stralingsdosis en 1/6 van lage dosis CT (laagste stralendosis die met een klassieke CT-scan kon bekomen worden). Ook kan de onderzoeksduur sterk beperkt worden: een routine onderzoek duurt slechts 20 seconden, een hoge resolutie onderzoek duurt 40 seconden.
Een ander voordeel is dat de patiënt in zittende houding wordt onderzocht. Niveaubeelden in de sinussen kunnen hierdoor beter worden herkend en de weke delen van het aangezicht en hals kunnen hierdoor in een niet-liggende houding worden beoordeeld. Dit is noodzakelijk voor de virtuele planning van gecombineerde orthodontisch-chirurgische ingrepen, waarbij gestreefd wordt naar een optimale occlusie en esthetiek.
De Cone Beam CT is beschikbaar op onze raadpleging. Hierdoor kan deze scan onmiddellijk tijdens de eerste raadpleging worden genomen en hoeft u geen extra afspraak te maken op de afdeling radiologie.
Sinds februari 2016 beschikt de afdeling over een gloednieuw toestel met betere beeldkwaliteit alsook integratie van 3D-fotografie van het aangezicht.

 

* Botopbouw

 

Een botopbouw (ook wel augmentatie) is een behandeling, waarbij de boven- en/of onderkaak geschikt wordt gemaakt voor implantaten d.m.v. een bottransplantatie.

 

Contactgegevens

SVP Dienstencentrum

Jaarbeurslaan 21 / 32

3600 Genk

Afspraak maken

Telefonisch op nummer 089 51 50 50

Openingsuren secretariaat:

Ma tem vrij van 8.30 -16.00u:

logo dr schepers